Oldmachines.ini.hu Az előző évezred számítógépei

 

VTech VZ200 (Laser 200)
 

Magyarországon a kevésbé ismert gépek közé tartoztak a Video Techniology Laser típusú számítógépei. Ugyanakkor külföldön több országban is igen elterjedt volt. Angliában Laser200 néven míg Németországban VZ200 néven vált ismertté. Ausztráliában a Dick Smith cég licenszelte szintén VZ200 néven.

A gyűjteményben lévő darab egy német gyártmányú VZ200-as, amelyet a bolhapiacon sikerült beszereznem egy erősen homeless kinézetű egyéntől, a származását nem firtattam. Tisztítás és processzor csere után a masina kitűnően működik.

A gépben egy Z80A processzor működik, 3.58Mhz sebességen. A memória alapkiépítésben 8K RAM (2K video memória és 6K a programoknak). A Microsoft Basic és a KERNAL egy 16K ROM-ban kapott helyet.

A Tandy gépeihez  hasonlóan a színes megjelenítést egy Motorola 6847 vezérli, amely alapkiépítésben 32x16 karaktert tud megjeleníteni 8 színben, vagy 128x64 "pixeles" kvázigrafikus (ala zx81) felbontást képes produkálni.

A billentyűzet kívülről megszólalásig hasonlít a Spectrum hírhedt gumi tappantyúihoz, azonban az érintkezők nem fóliából vannak hanem apró vezetőgumi pogácsák zárnak aranyozott nyák érintkezőket. Ezáltal a billentyűzet élettartama jelentősen nagyobb mint a Spectrumnál.

A hangról ugyanazt lehet elmondani mint a Spectruméról, van de ebben ki is merül a tudása (apró piezzo hangszóró, négyszögjellel)

Annak ellenére hogy itthon kevés gép volt fellelhető, az LSI ATSZ 1986-ban megjelentetett egy könyvet a "LASER mikroszámítógép család" címmel amelyben a VZ200 és más ebbe a családba tartozó gépek hardver és szoftver ismereteit foglalták össze. Ebben a könyvben szerepel a VZ200 Nyugat-német ára is amely 1985 áprilisában 269DM volt, ehhez jött még a 16K RAM bővítés 168DM-es ára. Az igazán gazdagok 700DM-ért floppy egységet is vehettek.

A gépről az alábbi linkeken lehet többet megtudni, illetve mindenféle emulátort és játékokat letölteni.

Guy Thomason VZ Page. Innen lehet egy emulátort letölteni!
George Lui's VZ-200 / VZ-300 page. Innene pedig a játékokat!
Brian (The Freak) Murray's VZ page
8 bit nirvana Video Technology
Laser 210/Laser 310
mégegy VZ200 page