Oldmachines.ini.hu Az előző évezred számítógépei

 

oric1_piszkos.jpg (27325 bytes)
Ilyen voltoric1_tiszta.jpg (59620 bytes)
Ilyen lettoric1_oldalrol.jpg (9241 bytes)
Oldalróloric1_open.jpg (30630 bytes)
Nyitva oric_screen2.jpg (12006 bytes)
oric_screen1.gif (4703 bytes)
Screnshoots

ORIC - 1
 

Az Angliai személyi számítógépek közül világhírre gyakorlatilag csak a Sinclair gépek tettek szert, de ez nem azt jelenti, hogy nem készültek más számítógépek a ködös Albionban.
Az egyik, talán méltatlanul elfeledett számítógép a Tangerine Technologies által készített ORIC-1. 
A gép külső kivitelében a ZX Spectrumhoz hasonlít, kicsi kompakt, és egyszerű gumibillentyűzete van (kemény műanyag billentyűsapkákkal). Azonban ha a belsejébe nézünk a hasonlóság szertefoszlik. A gép lelke egy 6502-es processzor, amely 1Mhz-en ketyeg. A billentyűzet és más I/O portok vezérlését egy 6522-es VIA chip végzi. A hang előállításáért pedig a HT gépekből ismert AY-3-8192 háromcsatornás hanggenerátor felel. A megjelenítést és a címkiválasztást (ismét egy kis hasonlóság a spectrummal) egy 40 lábú Gate Array (ULA) végzi. A gép 16 vagy 48Kbyte RAM memóriával rendelkezik.

A megjelenítés 40x28 karaktert vagy 240x200 pixeles grafikát képes produkálni 8 színben (ez is igen hasonló a spectrumhoz). A grafikában a legérdekesebb az attribútumok kezelése, az ORIC a "soros attribútum" módszert használja, azaz minden változáshoz 6 pixel (1byte) távolságban kell lennie az előzőtől. Ez ha messziről is hasonlít az Amiga HAM üzemmódjára. Másik érdekes a grafikában, hogy mivel a 6 pixeles korlát csak soron belül érvényes, így a sprite kezelésénél a hátteret minden páros sorban a sprite-ot pedig minden páratlan sorban rajzolták ki.

A gyűjteményemben lévő ORIC-1-et egy HT1080Z-ért cseréltem, amikor hozzám került a képen látható eléggé lerobbant vizuális állapotban volt. Évekig hevert egy autófényező műhely egyik polcán, ahol vastag festékréteg vonta be. Szerencsére ez a festék nem tapadt meg teljesen, így sikerült némi folyékony súrolószer és egy körömkefe bevetésével eltávolítani. A legnagyobb munka a billentyűsapkák egyesével lesikálása volt. Az eredmény azonban felülmúlta a várakozásomat. A gép szinte újnak néz ki. Az eredeti tápegység hiányában egy C16 tápegységgel (9V DC, pozitív középen) sikerült életre kelteni a gépet.

A gépről és a hozzá írt szoftverekről rengeteg információt találhattok a http://www.twilighte.demon.co.uk/twinew/start.htm oldalon