Oldmachines.ini.hu Az előző évezred számítógépei

 
mupid.jpg (12980 bytes)

MUPID II VideoTex terminál
 

Ezt az igencsak érdekes berendezést a Graz-i egyetem informatikai intézete fejlesztette ki, azzal a céllal hogy Ausztriában létrehozzanak egy VideoText rendszert a Francia MiniTel rendszer mintájára. A gép neve a "Mehrzweck Universell Programmierbarer Intelligenter Decoder" azaz "Általános célú univerzális, intelligens dekóder" rövidítéséből ered. Mivel a koncepció szerint nem csak egyszerű VTX dekóderként képes működni, hanem a valódi otthoni számítógépként is.

A VideoTex rendszerekben az információkat oldalakra bontják és egy központi szerveren tárolják a kliensek a központi szervert telefonos hálózaton keresztül érik el és az egyes oldalakat lehívják, megjelenítésre. Az információ tárolása és a megjelenítése szabványos módon történik így lehetőség van akár nemzetközi VTX hálózatok kialakítására. Európában a CEPT szabvány terjedt el, ezt alkalmazták a német BTX hálózatban, és az angol Prestel-nél is (kis módosítással)

Magyarországon a nyolcvanas évek közepén a Posta Kísérleti intézete próbálta bevezetni a VTX hálózatot és ehhez az Osztrák MUPID gépeket használta. A kezdeményezés nem volt valami sikeres, az okokat inkább ne firtassuk. Mindenesetre a PKI MUPID készletét az egyik számítógépbontó vásárolta meg ahol a mai napig is több tucat, jobb sorsra érdemes, MUPID fekszik a pincében.

Maga a gép igen fejlett lehetőségekkel rendelkezik, és ha jobban belegondolunk, akkor rengeteg célra lehet használni, még akár napjainkban is. A gép lelke egy 3Mhz-en ketyegő Z80 amelyhez 64K RAM és további 64K Video RAM tartozik. A 40x25 ill. 80x25 karakteres megjelenítés mellett 240x320 pixeles grafikus felbontással bír amelyet 4096 ! színnel képes használni. A billentyűzet kezelését a PC-ből ismert módon egy i8031-es mikrokontroller végzi. A billentyűzetkiosztást és a működtető programot EPROM-ban tárolják, az itthon fellelhető MUPID-ok nagy része magyar billentyűzetkiosztással és karakterkészlettel lett ellátva. 

A gépben alapértelmezésben nincs más operációs rendszer, mint a VTX dekóder és a programbetöltő rutin. A programokat betölthetjük a VTX hálózatról, vagy a géphez készített dual floppy egységről (2x400K). A floppy egység maga is egy komplett Z80 mikrogép 64K RAM-al és soros interfésszel, működés közben emulálja a VTX központot. A MUPID-hoz igen fejlett BASIC interpretert készítettek, rengeteg speciális grafikai utasítással. A kézikönyv az egyes utasítások szűkszavú leírásával is több mint 200 oldalas. Ezen kívül mint szinte minden Z80 alapú gép, a MUPID is tud CP/M-et futtatni, s ezzel a CP/M-hez elérhető programok igen széles körét használhatjuk (pl. Turbo Pascal, WordStar). A CP/M speciális mupidhoz készült verziójának neve MCP/M.

A gép videó kimenete szokatlan módon egy normál SCART csatlakozó, amelyről bármely RGB bemenettel rendelkező tv-t és video monitort meghajthatunk. A csatlakozó VIDEO bemenetén adott videojelre a MUPID beépített genlock áramköre rákeveri a számítógép képét, így feliratozásra is jól használható. (Ezt a dokumentációból tudom, a saját Mupidomat eddig nem sikerült ilyesmire rávennem). A SCART csatlakozón kívül találunk még a MUPID-on egy V.24 modem portot, két soros portot, digitalizáló tábla bemenetet, magnetofon illesztőt, és két joystick portot is.

A mupid "komfort" változatában egy további 128K-s, akkumulátorral táplált statikus RAM kártya is található, amelyet háttértárként használhatunk.

Ha csak színes terminálként szeretnénk használni a MUPID-ot akkor ezt a legkönnyebben VAX/VMS alól tehetjük, mivel ebben az operációs rendszerben a CEPT protokollt beállíthatjuk bármely terminál portra

Ha valaki MUPID-ot szeretne magának, látogasson el a Klauzál utcai 4M számítógép bontóba, ahol a készlet erejéig floppy meghajtóval együtt kb. 1000 Ft-ért hozzájuthat.

A MUPID felélesztéséhez nem árt a következő két lemez :

     MDOS 2.7a
     MCP/M System Disk + Wordstar

A lemez image-k teledisk-el készültek, ezt a nagyszerű programot a ftp.simtel.net/pub/simtelnet/msdos/diskutil/teled212.zip címről töltheted le.

A Német nyelvet bírók számára sok információval és néhány programmal szolgál a Graz-i egyetem MUPID-ról szóló emléklapja ( http://pengo.cg.cs.tu-bs.de/general/museum/mupid_allgemein.html ). Itt többek között találhatunk floppy emulátort PC-re és letölthető BASIC interpretert is.