Oldmachines.ini.hu Az előző évezred számítógépei

 


 

Zsebszámológépek
 

Bár a gyűjteményben leginkább számítógépek szerepelnek, a bevásárló körutaim alatt egyszerűen nem bírok ellenállni azoknak a zsebszámológépeknek amelyeket valamely ismert számítógép gyártó készített.

Az első ilyen számológépeim CBM gyártmányúak voltak, de azóta már egy Sinclair scientific boldog tulajdonosa is vagyok.

CBM

A Commodore Business Machines (CBM) nem számítógépgyártással kezdte. Jack Tramier az alapító, mechanikus írógépek szervizelésével foglalkozott. A mechanikus írógépek után a számológépek következtek. A 70-es évekbe a CBM rengeteg különböző zsebszámológépet gyártott. Az egyszerű 4 alapműveletesektől égészen a bonyolult programozható modellekig.

Itthon nem nagyon terjedtek el a CBM zsebszámológépek, de a bolhapiacokon néhanapján azért feltűnik egy egy darab. Természetesen ilyenkor aztán lecsapok rá. Ugyan nem gyűjtök zsebszámológépet, de a commodore kivétel, talán a márkaszeretet vagy valami hasonló. Szóval a jobb oldali képen megtekinthettek három echte CBM zsebszámológépet. Illetve a legújabb szerzeményemet (100Ft :) egy SR-1800 -as sokfunkciós gépet,

Egyszerű alapműveletes zsebszámológépek, egy számmemóriával. A kijelzőjük pedig zöld floureszcens cső, illetve a piros hétszegmenses led.

A gépek belsejében  a kornak megfelelően egy speciális integrált áramkört találunk (MOS) és néhány passzív alkatrészt.

Sinclair

Igazából nem akartam hinni a szememnek amikor először megláttam, egy egyszerű kis fehér műanyag dobozka, rajta kissé megkopott fekete festékkel egy ismerős felirat. Igen az egy Sinclair. A scientific modellt 1974-ben jelentették meg kitben és összeszerelve. Kategóriájában a legolcsóbb és legtöbbet tudó masinának számított. A hasonló tudású HP35 akkoriban több mint 100 fontba került, a scientific-et pedig 32 fontért meg lehetett vásárolni. Ha valaki a Sinclair számológépekről többet is meg szeretne tudni akkor erre keresgéljen : http://www.tozzo.freeserve.co.uk/sinclair/scalc.htm