Oldmachines.ini.hu Az előző évezred számítógépei

 
aircomp16_full.jpg (58491 bytes)

aircomp16_belul.jpg (51605 bytes)

aircomp16_hatlap.jpg (24076 bytes)

AIRCOMP 16
 

Ismét egy magyar számítógép, mégpedig egy olyan gép amelyre már nagyon régóta fájt a fogam. A dolognak személyes oka van; ezen a típuson tanultam meg a BASIC nyelvet és ez a gép szeretette meg velem a számítástechnikát.

A gép a Lukács fivérek szépreményű homelab II gépének szövetkezeti sorozatgyártású változata. Ami kiemeli a többi hasonló gép közül az a kiváló (szintén a Lukács fivérek által fejlesztett) BASIC nyelv.   

A gép paramétereit tekintve a kategóriájában átlagosnak mondható. Z80 processzor 4Mhz-es órajelen, 16K RAM és 16K ROM, további bővítési lehetőségekkel (Debugger, duplapontos aritmetika). Ami szokatlan volt a kategóriájában az a 320x200 képpontos monokróm grafika. Megjelenítésre használhatunk TV készüléket, vagy kompozit videó bemenetű monitort.

A gép billentyűzete érintős kivitelű, de nem kapacitív elven működik, hanem kis vezetőgumi tappancsokat kell a fólia érintkezőkhöz nyomni. Készültek valódi nyomógombbal ellátott AIRCOMP-ok is, de ezek igen drágák voltak és nem is készült sok belőlük.

A bővítés lehetőségeiről nem sokat tudok, hátul található egy busz csatlakozó és egy RS232 kimenet is.

A gép két sorozatban készült, egy fehér házas "szappandoboz" kivitelben amely a tápegységet is magában foglalta, valamint a képeken is látható fekete, külső tápegységes "módosított" kivitelben.

Ha valaki további információkkal rendelkezik erről a gépről kérem írja meg, különösen érdekel, hogy összesen hány darab készült belőle.

A gépért külön köszönet Cyklotron-nak aki megtalálta a szekrénye mélyén és cserealapnak felajánlotta.