Oldmachines.ini.hu Az előző évezred számítógépei

 
triton_1.jpg (32030 bytes)

triton_3.jpg (41823 bytes)

triton_5.jpg (15896 bytes)


triton_6.jpg (39013 bytes)


triton_4.jpg (47808 bytes)


triton_7.jpg (30179 bytes)


triton_2.jpg (37362 bytes)

Triton IPT-02
 

1982-ben a hazai számítástechnikai ipar fellendítésére központi utasításban határozták meg hogy mely elektronikai cégeknek kell számítógépek gyártaniuk. Ezek közé a cégek közé tartozott a Triton is amely jobbára távközléstechnikával foglalkozott (és foglalkozik mind a mai napig). A "felsőbb" utasításnak engedelmeskedve,kénytelen kelletlen a Triton belekezdett egy mikorgép fejlesztésébe. Ez a gép lett a Triton IPT-02.

A gép paramétereiről nem sokat tudok. A proceszor mint a korabeli magyar gépek mindegyike Z80 amely 4Mhz körüli órajellel ketyeg. A memória pedig 16Kbyte.

Az operációs rendszer egy saját fejlesztésű BASIC, amiről szintén nincs információm.

A gép háza piros színű fröccsöntött műanyag amely "sikkesen elegáns" külsőt kölcsönöz a gépnek. A billentyűzet HAL generátoros kivitelű, gyakorlatilag elnyűhetetlen ugyanakkor roppant drága is. A tápegység egy a gépnél kétszer nagyobb méretű házban kapott helyet, amely háznak csak az egy harmadát foglalja el. A tervek szerint a tápegység házába került volna a floppy meghajtó, ebből azonban egyetlen példány készült kiállítási célra, az illesztő áramkör és a szoftver soha nem készült el.

A Triton IPT-02-t nevezték az elhíresült iskolaszámítógép pályázatra, amelyen mint az ismert a HT1080/Z és a PRIMO lettek a befutók. A Triton ezen fellelkesedve rögtön beszüntette a gép gyártását.

Információk alapján a gépből mindösszesen 100 darab készült (tekinthetjük őket prototípusnak is).

Külön köszönetet szeretnék mondani Hódosi Gábornak aki a gyűjteménynek ajándékozta a gépet és ellátott információkkal a gép történetéről.