Oldmachines.ini.hu Az előző évezred számítógépei

 

C_20_1.jpg (81905 bytes)
c20_2.jpg (15201 bytes)vic20_latest.jpg (26251 bytes)
A régi alaplap
vic20_old_pcb.jpg (42891 bytes)

új alaplap
vic20_new_pcb.jpg (51549 bytes)

Az eredeti VIC20

és a cartridgekvic20_cart.jpg (45635 bytes)
vic20_cart2.jpg (59168 bytes)

Commodore VIC 20


A Commodore VIC 20 első prototípusát 1980-ban mutatta be a CBM, a Computer Electronic Show-n, mint otthoni felhasználóknak szánt "játékgépet".Akkor még a neve MicroPET-volt. Gyártását 1981-ben kezdték meg és 1985-ben szüntették meg. A 4 év alatt több mint 1 millió gép talált gazdára. A programellátottságot a bővítőmodul formában megjelent több száz játék biztosította.

A gépben 6502-es processzor ketyeg 1Mhz körüli órajellel. A 4K memória (szokatlan módon) statikus RAM, mivel a tervezéskor a CBM-nek igen nagy, felesleges raktárkészlete volt SRAM ic-kből így a fejlesztők azt az utasítást kapták, hogy bármit is terveznek, tervezzenek bele 1K-s SRAM-ot memóriának.

A grafikus megjelenítésért és a hangért a C64-ből ismertté vált VIC chip első verziója felelős. Ezt a chipet a CBM két évvel a VIC-20 megjelenése előtt készítette és külső partnereinek kívánta eladni mint játékkonzol áramkört. Az VIC azonban egyetlen konzolgyártónak sem kellett. Így a CBM úgy döntött, hogy maga épít belőle számítógépet. 

A gép tervezése és a prototípusok gyártása két csoportban folyt párhuzamosan, a mérnökök hobbi projektnek tekintették és szabadidejükben foglalkoztak vele. Az is előfordult hogy megrovásban részesítették őket, mivel a főnökük úgy gondolta, hogy a színes számítógép nem fér bele a CBM üzleti számítógépeket gyártó profiljába. 

Végül aztán a gép elkészült és a VIC-20 nevet kapta a VIC szócska a video chipre utal, míg a 20-as szám jelentéséről több elmélet keringett. Talán a memóriaméret (RAM és ROM) vagy a képernyőre egy sorba írható karakterek száma. Az igazság ennél sokkal prózaibb,  Michael Tomczyk a VIC-20 marketingese azért választotta a 20-at mert jól hangzott. 

Érdekesség, hogy Németországban VC-20 néven (VC mint VolksComputer) forgalmazták (és gyártották) mivel a VIC szócska egy lehetséges kiejtése (F-el az elején) németül nem éppen szalonképes.

A legújabb szerzeményem egy eredeti első generációs VIC-20 gép, különös ismertetőjelei a következők : Fehér ház, szögletes (sarkos) billentyűk nagyalakú szintén "szögletes" feliratokkal, valamint barna funkcióbillentyűk. A tápcsatlakozó az újabb modellektől eltérően nem a "szabványos" din csatlakozó hanem egy kétpólusú 9volt egyenirányítatlan feszültséget fogadó aljzat.

A géphez játékok leginkább cartridge formában terjedtek, a baloldalon két ilyen modult is láthatsz.

Végezetül pedig két link ahol rengeteg dolgot megtudhatsz a VIC-20-ról, emulátorairól és a hozzá készült programokat is megtalálod.