Oldmachines.ini.hu Az előző évezred számítógépei

 
hp41cv_2.jpg (85206 bytes)hp41cv_1.jpg (37693 bytes)hp41cv_3.jpg (46246 bytes)hp41cv_4.jpg (31896 bytes)hp41cv_5.jpg (77518 bytes)

HP 41CV programozható "számológép"
 

A HP-41-es sorozatú számológépei a HP egyre bonyolultabb és egyre inkább számítógéphez hasonlító számológépeinek sorát nyitották meg 1979-ben. A nagy program memória és a sok regiszter mellett a hátoldalon található négy "expansion slot" tökéletesen flexibilis platformmá tették ezt a gépet.

Ezen oknál fogva került a gyűjteményembe ez a HP-41CV modell a hozzá tartozó mikrokazettás adatrögzítővel és hőpapíros nyomtatóval együtt. (Egyszerűbben megfogalmazva megláttam és nem tudtam otthagyni :-)

A számológép hátoldalán található négy bővítőrésbe memóriabővítést, kis alkalmazáskönyvtárakat, mágneskártya olvasót, vonalkód olvasó ceruzát és még tucatnyi más dolgok lehet csatlakoztatni. Szintén ide csatlakozik a HP-IL illesztő (A HP-IL más néven interface loop egy soros  bővítőbusz amelyet a HP a számológépeihez fejlesztett ki, később a különböző hordozható számítógépeiben is használta. (pl. HP-150).)

A HP-IL illesztőn keresztül a géphez csatlakoztathatunk kazettás magnót, printert de még floppy drive-ot is.

A gépet a 4M bontóban találtam és a teljes konfigurációt sikerült 1500Ft-ért a magamévá tenni. Ami a hasonló konfigurációk ebay árát tekintve nem egy rossz vétel.

Aki további információkra kíváncsi ezzel a géppel kapcsolatban mindenképpen keresse fel a HP számológép múzeumot a http://www.hpmuseum.org/ címen.