Oldmachines.ini.hu Az előző évezred számítógépei

 
vtvg_packed.jpg (27828 bytes)

vtvg_unpacked.jpg (28077 bytes)


vtvg_control_panel.jpg (16595 bytes)


vtvg_inside1.jpg (47446 bytes)


vtvg_inside2.jpg (38934 bytes)

tvjatek_doboz.jpg (67975 bytes)

Videoton TV játék


Ismét egy olyan gép amely nosztalgiából került a gyűjteménybe, mivel nem számítógép. A szó szoros értelmében vett processzor sincs benne, de elvégre ez az én gyűjteményem és azt gyűjtök amihez kedvem van.  Ez a gép a  25-30 és körüli korosztály számára kellemes emlékeket ébresztő Videoton TV játék. A gép annyira népszerű volt, hogy még televíziós vetélkedőt is rendeztek vele. A baráti körben pedig komoly versenyek zajlottak.

A gép a legelső TV játék (VideoGame) a PONG magyar változata. Lelke a GI által készített AY-3-8500-as PONG chip, amely egyetlen 28 lábú integrált áramkörben megvalósítja a játék 4 variációját.

A játszható játékok a következők ; Faltenisz (egy játékos), Faltenisz (két játékos), Tenisz, Jégkorong. Az ütők vezérlését forgatógombokkal (470KOhm-os potméterek) oldották meg. A cél, hogy a labdát minél előbb az ellenfél kapujába juttassuk. A játék 15 pont eléréséig tart.

Ha egyik játékválasztó gombos sem nyomjuk be akkor egy "handicap"-nek nevezett játékot játszhatunk, ahol az egyik játékosnak három, párhuzamosan mozgatható ütője van, míg a másiknak csak kettő.

A gép belső felépítése igen egyszerű, egy kis nyomtatott áramköri lapon található az elektronika, ez egyben a vezérlő gombok szerelvényét is tarja. A dobozban ezen kívül a modulátor és egy hangszóró kapott helyet.

A vezérlők telefon kézibeszélő kábellel csatlakoznak a dobozhoz. (Ezek eredetileg fekete színűek, de az hozzám került gépen ki kellett cserélni őket.)

A legfrissebb szerzeményem egy komplett TV játék (eredeti dobozban, tápegységgel és leírással). A doboz fényképét a jobb oldalon láthatod, a bescannelt leírást pedig innen töltheted le (zip - 835 Kbyte)

Sikerült megtalálnom a játék kapcsolási és beültetési rajzát, amely az 1982/12. Rádiótechnikában jelent meg. A cikket bescannelve (300 dpi)  innen töltheted le (zip - 512 Kbyte)

A PONG játékról részletesen a következő web oldalakon olvashatsz : 

http://www.pong-story.com/ 
http://www.chez.com/slydc/index.html