Oldmachines.ini.hu Az előző évezred számítógépei

 
speccy_3.jpg (19699 bytes)
speccy_1.jpg (29152 bytes)
speccy_2.jpg (18703 bytes)
spectrum_kazik.jpg (95502 bytes)speccy_5.jpg (20761 bytes)
speccy_expansion_pack.jpg (84687 bytes)

dktronics_keyb.jpg (179726 bytes)

Sinclair ZX Spectrum
 

A Speccy a szépemlékű ZX81 utódja, ízig vérig európai (angol) darab és sikeressége a C64-éhez mérhető.

A gépben egy Z80-as processzor ketyeg, forgalmazták 16K és 48K RAM-mal is. A grafikáért egy speciális chip az ULA felelt.

Rengeteget lehetne írni a Speccy-ről, és ígérem meg is fogom tenni, egyenlőre azonban csak ennyi. Ha esetleg valaki szeretne egy kis ismertetőt írni akkor szívesen kiteszem ide.

Kiegészítők

Rengeteg különféle kiegészítőt gyártottak a Spectrumhoz nem csak a Sinclair Ltd. hanem más cégek is. Az egyik ilyen "gyári" kiegészítő a Speccy nem éppen felhasználóbarát billentyűzetét hivatott kiváltani. A Dk'tronics által gyártott billentyűzet és ház a robosztusabbak közé tartozik. Belsejében elfér még az Interface 1 is. Az billentyűzet kábeleit az eredeti fólia tasztatúra csatlakozóiba kell bedugni. (kép jobb oldalon lent)

Nyomtatókat is gyártottak speciálisan a Spetrumhoz. Ilyen nyomtató a szintén a jobb oldalon látható Sheikosa Gp-50S amely illesztő nélkül közvetlenül a Speccy buszára csatlakozik.

Szerviz

Az 1986-os Rádiótechnikában megjelent Spectrum szervíz cikksorozatot bescanneltem, sok hasznos infó van benne a speccy házi javításáról, itthon is elérhető alkatrészekkel.

A cikksorozatot PDF formában letöltheted innen. (3Mbyte)

ZX MicroDrive

1983-ban a Sinclair Research Ltd. egy teljesen új háttértárolót jelentetett meg a Spectrum számítógépekhez. Ez a tároló volt a Microdrive, megjelenését nagy várakozás előzte meg, sokan nem is igazán hittek benne hogy valaha is termék lesz belőle, mivel a bejelentéstől a megjelenésig több mint 16 hónap telt el.

A meghajtó egy igen kicsi kazettába zárt mindössze 1.9mm széles és 6 méter hosszú végtelenített szalagot használ adatrögzítésre, amelyre egy kettős fej segítségével két sávban ír fel adatot. A felírás digitálisan történik, 512 byte-os blokkokban. A sebesség mintegy 15Kbye/sec.

A Microdrive illesztéséről a Interface 1 gondoskodik, egyszerre maximum 8 meghajtót lehet rácsatlakozatni 'Daisy chain' rendszerben. Ezenkívül található rajta egy RS232C illesztő és egy helyi hálózati illesztő amellyel maximum 64 spectrumot lehet összekapcsolni. Az Interface 1 a BASIC-et is kibővíti néhány utasítással amelyekkel a plusz funkciókat lehet kihasználni. 

Megjelenésekor a Microdrive nem számított éppen olcsó dolognak, egy meghajtóért 50 angol fontot kellett fizetni az Interface 1 -ért pedig még egyszer ugyanennyit. Egy kazetta ára 5 font volt.

Bár a Microdrive egy igen kiemelkedő mérnöki alkotás volt, azért akadtak gondok is. A szalag hajlamos volt összegubancolódni és az meghajtók nem mindig olvasták egy másik meghajtón felírt kazettákat.

A Microdrive és az Interface 1 kezelési utasítását innen töltheted le : zxif1micro.zip

md_drive3.jpg (58115 bytes)md_drive1.jpg (88217 bytes)md_drive2.jpg (109644 bytes)microdrive_if1_carts.jpg (39753 bytes)
md_cart2.jpg (28055 bytes)md_cart.jpg (33322 bytes)md_cart3.jpg (51113 bytes)