Oldmachines.ini.hu Az előző évezred számítógépei

 
C_64_1.jpg (49564 bytes)
C_64c_1.jpg (82847 bytes)
cbm_cpmcart.jpg (47106 bytes)

Commodore 64
 

A Commodore 64-et a nagy nyilvánosságnak 1982 Januárjában mutatták be és több mint 10 éves pályafutása alatt a világ legtöbb példányban eladott számítógépe lett. Gyűjtőknek nagyon könnyű hozzájutni, mivel összesen több mint 17 millió darabot adtak el világszerte.

Három fő változatban készült. Az első a klasszikus kenyérdoboz formájú barna házzal és sötétbarna billentyűkkel. A második a fehér (törtfehér) színű és ergonomikus kivitelezésű C64C változat és végül az utolsó reinkarnáció a C64G amely a régi kenyérdoboz kivitelezésben de fehér billentyűkkel került forgalomba.

A gyűjteményemben több C64 is helyet kapott. Szám szerint három eredeti, két C64C és egy G.  

A számtalan kiegészítő közül az egyik legérdekesebb a CP/M cartridge. Ennek a modulnak a segítségével a C64 képessé válik a CP/M operációs rendszer futtatására. Mivel a 6502 porcesszorra nem készült CP/M implementáció a modul tartalmaz egy Z80 processzort amely bekapcsolás után "lekapcsolja" a 6502-est a rendszerbuszról és átveszi a vezérlést a memória felett. A modul nem aratott nagy sikert mivel rettenetesen lassan működött. Ennek pedig az volt az oka, hogy a diszk és video műveletekhez ki kellett kapcsolni a Z80-ast és visszaadni a vezérlést az eredeti processzornak.

Akinek van ilyen modulja és szeretné kipróbálni az az ftp.funet.fi/pub/cbm archívumban megtalálja a boot és utility lemezeket.