Oldmachines.ini.hu Az előző évezred számítógépei

 
enterprise.jpg (60121 bytes) spemu1.jpg (22130 bytes)

spemu3.jpg (46048 bytes)

spemu2.jpg (24808 bytes)


Enterprise 128
 

Az Enterprise 128 megjelenését nagy várakozás előzte meg, bár a várakozók egy kissé megfáradtak a végére. Mivel a gép bejelentése és megjelenés között két év telt el.

A megjelenés késlekedése pedig megpecsételte a sorsát. A bejelentéskor kimagaslónak számító paraméterei. (128K memória, speciális hang és grafikai chip) a megjelenésre már természetessé váltak a kategóriában.

Magyarországra a Centrum áruházak importálták és 15eFt körüli áron forgalmazták. Az importált gépek a gyártás megszüntetése utáni raktárkészletek felvásárlásából származtak. Forgalmaztak hozzá kazettás magnót háttértárként, illetve külső bővítőmodult amellyel a ZX Specturm programjait tudta futtatni.

A bolhapiacon nemrég a kezembe akadt egy dobozka ami a rajta lévő cimke állítása szerint egy Spectrum emulátor az Enterprise-hez. Belül igazából néhány logikai áramkörön és egy EPROM-on kívűl semmi érdekes dolog nincs benne. A legnagyobb baj azonban az, hogy a csatlakozója nem igazán passzol az Enterprise egyik aljaztába sem. Valószínűleg valami hiányzik még hozzá, vagy lehet hogy ez nem is az aminek látszik ?

Nos a fentiekben említett dobozka rejtélye megoldódott, valóban ez a sokat emlegetett Spectrum emulátor, a géphez csatlakozáshoz azonban egy cseles kis busz kibővítőre van szükség, amely a System Bus Bridge névre hallgat. Ez a bridge alakítja át a Enterprise oldalsó csatlakozóját a modul formátumára, ezenkívűl pedig rendelkezik egy külön táp bemenettel ahonnan a rácsatlakoztatott modult lehet árammal ellátni.

A legfrissebb szerzemény Enteprise témában egy komplett dobozos SpeakEasy beszédszintetizátor. A modul a printer portra csatlakozik és egy egyszerű beszéd szintetizátor céláramkört tartalmaz. A szintetizátor által ismert fonémákat a printer portra kiadott byte sorozatokkal lehet előcsalogatni. A dolog érdekessége hogy teljesen új, nem volt használva (talán egyszer).