Oldmachines.ini.hu Az előző évezred számítógépei

 
ta_apc.jpg (71286 bytes)ta_apc_back.jpg (20011 bytes)ta_apc_oldal.jpg (32798 bytes)ta_apc_cart.jpg (62593 bytes)ta_apc_inside.jpg (114213 bytes)

Triumph-Adler Alphatronic PC


YAZ80M (Yet Another Z80 Machine) Még egy Z80 alapú masina. Ezúttal a Triumph-Adler nevű (akkoriban Nyugatnémet, mostanság már csak szimplán Német) cégtől. A cég eredetileg mechanikus írógépeket és varrógépeket gyártott (nem is rosszakat). 1975 és 1988 között a mikro és mini számítógép kategóriában gyártottak gépeket, egyes típusaik az IBM hasonló gépeivel is felvették a versenyt (System /34 és /36). Aztán a T-A-nak elfogytak az anyagi erőforrásai és tönkrement. A számítástechnikával foglalkozó részlegük ma az Olivettihez tartozik

Az Alphatronic Németországban sikeresnek bizonyul, bár a magas ára visszafogta az eladásokat. A gépben egy Z80 processzor ketyeg a szokásos 4Mhz-es frekvencián. 64Kbyte RAM-al megtámogatva. A 32Kbyte ROM-ban a Microsoft 5.11-es BASIC-e található (ránézésre már tiszta GW BASIC), valamint egy gépi kódú monitor. A grafika nem nagyon képviselteti magát a gépben. A szokásos 80*24 karakteres szöveges felbontás mellett lehetőség van 160x72 pixeles grafikára nyolc színben..

A csatlakozók terén igazán el van látva a masina. Találunk RGB csatit (csak TTL monitorhoz), Kompozit videó kimenetet, kazettás csatolót, Centronics printer portot, RS232C soros portot (normál DB25-ös csatlakozással) és egy busz csatlakozót.

A gép tápegysége a mikróknál szokatlanul a dobozban található, ezzel az Alphatronic egy igen kompakt masina benyomását kelti. A bővítésről a gép tetején, fedőlap alatt található cartridge slot gondoskodik. Ide ROM kártyákat lehet behelyezni. Amelyek pl. CP/M-et, Forth-ot vagy éppen egy szövegszerkesztőt rejthetnek.

A gép design-ja tipikusan Német. Semmi kreativitás, végy egy Z80-at egy 6505-öt rakjál melléjük három marék SN74xx áramkört, és kész a számítógép.

A gépért külön köszönet illeti Fehér Tamást aki felajánlotta a múzeum számára.