Oldmachines.ini.hu Az előző évezred számítógépei

 


HP-150

 

A HP-150 számítógép a CP/M operációs rendszert futtató HP-120 utódja. 8 Mhz-es 8088-as processzorával egy speciálisan átalakított MS-DOS-t futtat.  Mivel a belső felépítése teljesen más mint a „szabvány” PC architektúra, így a PC programok nem futak rajta.

A gép a 9 inches monitorral egy házban található, kártyás felépítésű. Az alapkiépítésben 256Kbyte memória maximum 640K-ig bővíthető („640Kbyte mindenkinek elégnek kell lennie”). A grafikus felbontás 512x390 képpont, amelyet a zöld monokróm képernyőn csodálhatunk meg. Karakteres módban 80x25 karaktert kapunk. A Floppy egységeket egy külső dobozban találjuk meg, amelyhez HP-IB (IEEE 488) felületen keresztül csatlakozik gép.

Az egész gépben a legérdekesebb az érintőképernyő. A baloldali képek egyikén jól láthatóak a kávába fúrt lyukak. Az Ezekben  a lyukakban elhelyezett infravörös adók és vevők egy IR hálót alkotnak a képernyő előtt, rajzolni ugyan nem lehet vele, de tökéletesen alkalmas egy „nyomógombos” felület megvalósítására. Ezt a funkciót kihasználva több akkoriban népszerű programot átalakítottak, ilyen volt pl. a Visicalc vagy a WordStar. A gép tetjén kialakított kis fészekbe egy 8’’ papírra dolgozó hőnyomtatót lehet elhelyezni. (Ez sajnos az én gépemből hiányzik.)

A gép operációs rendszer nélkül félkarú óriás, a ROM-ba égetve csak egy minimális konfigurációs program és egy terminál emulátor található. Sajnos a gyűjteményben lévő géphez semmilyen programom sincs. Nagyon jó lenne egy operációs rendszer amivel el lehetne indítani, ha valakinek van iyen lemeze akkor ne habozzon szólni nekem.

Egyébként a gépet a 4M bontóban találtam, csupán 2eFt-ért.

A gépről bővebb infót a HP Series 100 FAQ-ban találhattok
(http://home.wanadoo.nl/jarod/bin/hpfaq.txt)