Make your own free website on Tripod.com

Oldmachines.ini.hu Az előző évezred számítógépei

 
enterprise.jpg (60121 bytes) spemu1.jpg (22130 bytes)

spemu3.jpg (46048 bytes)

spemu2.jpg (24808 bytes)


Enterprise 128
 

Az Enterprise 128 megjelenését nagy várakozás előzte meg, bár a várakozók egy kissé megfáradtak a végére. Mivel a gép bejelentése és megjelenés között két év telt el.

A megjelenés késlekedése pedig megpecsételte a sorsát. A bejelentéskor kimagaslónak számító paraméterei. (128K memória, speciális hang és grafikai chip) a megjelenésre már természetessé váltak a kategóriában.

Magyarországra a Centrum áruházak importálták és 15eFt körüli áron forgalmazták. Az importált gépek a gyártás megszüntetése utáni raktárkészletek felvásárlásából származtak. Forgalmaztak hozzá kazettás magnót háttértárként, illetve külső bővítőmodult amellyel a ZX Specturm programjait tudta futtatni.

A bolhapiacon nemrég a kezembe akadt egy dobozka ami a rajta lévő cimke állítása szerint egy Spectrum emulátor az Enterprise-hez. Belül igazából néhány logikai áramkörön és egy EPROM-on kívűl semmi érdekes dolog nincs benne. A legnagyobb baj azonban az, hogy a csatlakozója nem igazán passzol az Enterprise egyik aljaztába sem. Valószínűleg valami hiányzik még hozzá, vagy lehet hogy ez nem is az aminek látszik ?

Nos a fentiekben említett dobozka rejtélye megoldódott, valóban ez a sokat emlegetett Spectrum emulátor, a géphez csatlakozáshoz azonban egy cseles kis busz kibővítőre van szükség, amely a System Bus Bridge névre hallgat. Ez a bridge alakítja át a Enterprise oldalsó csatlakozóját a modul formátumára, ezenkívűl pedig rendelkezik egy külön táp bemenettel ahonnan a rácsatlakoztatott modult lehet árammal ellátni.

A legfrissebb szerzemény Enteprise témában egy komplett dobozos SpeakEasy beszédszintetizátor. A modul a printer portra csatlakozik és egy egyszerű beszéd szintetizátor céláramkört tartalmaz. A szintetizátor által ismert fonémákat a printer portra kiadott byte sorozatokkal lehet előcsalogatni. A dolog érdekessége hogy teljesen új, nem volt használva (talán egyszer).